Get Adobe Flash player

Scriven’s Conduit

SCRIVENS CONDUIT

SCRIVENS CONDUIT

An elaborately carved conduit was put up in Southgate Street in 1636 at the cost of John Scriven and supplied with water from the Robins Wood Hill pipe. (fn. 75)

It was taken down in 1784 or 1785 and moved to a garden in Dog Lane on the east side of the city. In the 1830s when that area was developed as the new Clarence Street it was moved by Edmund Hopkinson to the grounds of his house, Edgeworth Manor. (fn. 76)

It was returned to Gloucester at the same time as the King’s Board in 1937 and placed in the Hillfield gardens. (fn. 77) Scriven’s Conduit is an open octagonal structure in a mixture of Gothic and classical styles, having carved medallions, depicting the resources of the Vale of Gloucester, on the entablature.

The top, which may not be original, as it is said to have been rebuilt in 1705, (fn. 78) comprises an ogee-shaped open canopy, the finial carved with allegorical figures, one representing the river Severn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>